Home / Activiteiten / ESU-oproep tot oprichten Sayfo gedenktekens en monumenten in de Suryoyo openbare ruimten

ESU-oproep tot oprichten Sayfo gedenktekens en monumenten in de Suryoyo openbare ruimten

European Syriac Union Nederland
Oproep
28 mei 2019
Hengelo

Betreft: oprichten Seyfo monumenten en gedenktekens in de Suryoyo openbare ruimten

Aan de verantwoordelijken van alle culturele, politieke, kerkelijke en sportieve Suryoyo organisaties,

Wij van de European Syriac Union Nederland doen een continue oproep tot het oprichten van Seyfo gedenktekens en monumenten in de Nederlandse Suryoyo openbare ruimten en gebouwen ter nagedachtenis van onze Suryoyo martelaren van de genocide in 1915.

De laatste 3 decennia zijn er al vele stappen gezet in het creëren van een grotere bewustwording binnen ons eigen volk over de Seyfo op de Suryoye en de christelijke genocide uitgevoerd door het Ottomaanse Rijk: vele boeken zijn gepubliceerd; documentaires en tv-programma’s gemaakt; lezingen gegeven; universitair onderzoek gedaan. Allen deden onze bewustwording vergroten. Ook herdenkt nu de Syrisch-Orthodoxe kerk, na het aantreden van de huidige patriarch Zijne Heiligheid Mor Ignatius Efrem II, jaarlijks op 15 juni onze Seyfo-martelaren. Onder zijn leiding heeft de Syrisch-Orthodoxe synode, het niet geschuwd om deze decennialange politiek beladen beslissing toch te nemen. Deze laatste beslissing heeft o.a. kerkbesturen doen oprichten van Seyfo gedenktekens en monumenten. Enkele culturele en politieke Suryoyo organisaties namen eerder dit initiatief al of volgden dit voorbeeld.

Helaas is het aantal gedenktekens en monumenten nog beperkt*. Om tot een waarlijke internalisering van de Seyfo binnen ons volk te komen zou elke culturele, kerkelijke, sportieve en politieke Suryoyo organisatie een Seyfo gedenkteken of monument binnen zijn openbare ruimte moeten hebben.

Als organisatie welke opkomt voor de fundamentele rechten van de Suryoye doen wij van de ESU Nederland u, de verantwoordelijken van alle kerkelijke, sportieve, culturele en politieke Suryoyo organisaties, een oproep om Seyfo gedenktekens en monumenten in de Nederlandse Suryoyo openbare ruimten op te richten ter nagedachtenis van onze Suryoyo Seyfo martelaren.

 

European Syriac Union Nederland

28 mei 2019

 

Top