Home / Activiteiten / Hongerstaking 100 jaar Sayfo 1915-2015. Enschede Stationsplein

Hongerstaking 100 jaar Sayfo 1915-2015. Enschede Stationsplein

Posted on

Hongerstaking in Enschede voor de erkenning van de genocide op de Suryoye!

Start op dinsdag 7 april 2015 om 12:00 uur op het Stationsplein van Enschede.

Aan het begin van de twintigste eeuw is de geschiedenis getuige geweest van een barbaarse genocide, in het Suryoyo het jaar van de SAYFO (jaar van het zwaard) genoemd, op de christelijke gemeenschappen in het Midden- Oosten. De christenen, ruim één derde van de totale bevolking van het Ottomaanse Rijk, dat als minderheid in het Ottomaanse Rijk leefde, werden slachtoffer van deze genocide. Bij deze genocide waar jong, oud, man en vrouw op brute en gruwelijke wijze werden uitgeroeid, zijn ruim 2. 000.000 christenen (Suryoye, Armeniërs en Pontus-Grieken) het slachtoffer geworden, waarvan 600.000 Suryoye (Assyriërs, Arameeërs, Chaldeeërs) waren.

Hoewel het nu 100 jaar geleden is dat deze genocide plaats heeft gevonden, heeft met uitzond.ring van Zweden in 2010 en onlangs Armenië, geen enkel andere staat of land de genocide op de Suryoye erkend. Overigens heeft Armenië de erkenning van deze genocide pas zeer recent uitgesproken. De erkenning van deze twee landen geeft ons Suryoyo volk de hoop dat andere landen hier een voorbeeld aan gaan nemen.

In het kader van de 100-jarige herdenking van de Sayfo hebben een aantal Suryoye organisaties en verenigingen deze hongerstaking georganiseerd om deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis te herdenken. Via deze weg willen we stil staan bij de bittere dagen die onze voorouders hebben meegemaakt en onze stem laten horen aan de Nederlandse regering en de internationale gemeenschap om de genocide te erkennen. Zoals de Patriarch Mor Afrem II tijdens zijn bezoek aan Nederland heeft benoemd, is het een plicht voor alle Suryoye om de genocide te herdenken.

De genocide die plaats heeft gevonden, is voor ons volk een open wond die nog steeds niet is genezen. Door het niet erkennen van de Sayfo blijft ons volk keer op keer het slachtoffer worden van nieuwe genocides die nu nog steeds plaatsvinden. Het is alsof de geschiedenis zich na 100 jaar herhaalt. Zo zijn er de aanslagen die plaats hebben gevonden door terreurorganisatie ISIS in juli 2014 op de christenen in de Nineve-vlakte en op de Yezidis op de Shingal-gebergte in Irak. Daarnaast is onlangs het Khabur gebied in Syrië, waar meer dan 34 dorpen die bewoond werden door Assyriërs, onder zwaar vuur genomen door ISIS.

De regering heeft in 2004 de motie van de ChristenUnie aangenomen om de genocide op de Armeniërs en de Suryoye te erkennen. Echter is alleen de genocide van de Armeniërs erkent. Wij eisen daarom ook om alsnog de hele motie zoals die ingediend is aan te nemen en zo ook de genocide op de Suryoye te erkennen, om zo na Zweden en Armenië het derde land te worden dat de genocide erkent. Het erkennen van deze genocide kan een helpende hand zijn om de wonden die wij, als nakomelingen van de slachtoffers van de Sayfo, hebben te genezen en onze harten gerust te stellen.

Voor de bezoekers en passanten bestaat de gelegenheid om door middel van het ondertekenen van de petitie hun steentje bij te dragen en hun stem te laten horen over de Sayfo. Door deze unieke samenwerking met verschillende organisaties en verenigingen wordt de situatie voor het eerst op een bijzondere wijze naar voren gebracht.

100 jaren zijn verstreken, maar we zullen de genocide nooit vergeten!

Comité 100 jaar Sayfo/genocide

 

Bethnahrin Vrouwencomité (HNB)

European Syriac Union (ESU)

European Syriac Union Youth (ESU-YOUTH)

Organisatie Faris Al-Khoury

Stichting Bethnahrin informatie bureau

Stichting Mar Aho

Syriac Union Party (SUP)

Vereniging Derik

Top